Veel gestelde vragen over hypnose & hypnotherapie

1Wat is hypnose?
Hypnose is een diepe staat van ontspanning en een veranderd bewustzijn waarin je contact kunt maken met het onbewuste. Terwijl je in trance bent ben je helemaal ontspannen en heb je een sterke focus. Veel mensen hebben het idee dat hypnose een onverklaarbaar en dus min of meer gevaarlijk verschijnsel is. Hypnose heeft echter helemaal niets te maken met magie, paranormale verschijnselen of goocheltrucs. Het is een werkelijk bestaand en volkomen natuurlijk verschijnsel, dat al in de oudheid bekend was. Er zijn aanwijzingen dat de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen al hypnotische therapieën toepasten. Het therapeutisch gebruik van hypnose kwam in de 18de en 19de eeuw in een stroomversnelling. In de 20ste eeuw was het de Amerikaanse psychiater Milton Erickson die hypnose toepaste als onderdeel van psychotherapie. Hij wordt terecht beschouwd als de vader van de moderne hypnotherapie. Gelukkig begint de laatste tientallen jaren het verkeerde beeld over hypnose te veranderen. De medische wetenschap erkent meer en meer de therapeutische waarde van hypnose en gebruikt deze steeds vaker voor de behandeling van verschillende kwalen.
2Wat is hypnotherapie
Hypnotherapie is een behandelmethode bij klachten van o.a. psychische en psychosomatische aard. Het gebruik van hypnose vormt de spil van deze therapie. Daarnaast maakt de hypnotherapeut gebruik van andere evidence based therapievormen. Dat wil zeggen dat de werking daarvan is aangetoond in wetenschappelijk onderzoek. Hypnotherapie is erop gericht om onder hypnose je onderbewustzijn te beïnvloeden. Het is immers je onderbewustzijn dat 90% tot 95% van je gedrag, je emoties en je handelingen bepaalt. Een irrationele angst voor spinnen bijvoorbeeld, is het gevolg van een diepgeworteld foutief denkpatroon in je onderbewustzijn. Dit geldt ook voor de slechte gewoonte om te veel te eten wanneer je niet zo goed in je vel zit, of om je heel ‘down’ te voelen telkens wanneer je terugdenkt aan een traumatische gebeurtenis in je leven. Onder hypnose is je onderbewustzijn gemakkelijk te benaderen. Een hypnotherapeut kan rechtstreeks de verkeerde denkwijzen en negatieve gedachtepatronen in je onderbewustzijn beïnvloeden en veranderen. Je kunt dit vergelijken met het ‘herprogrammeren’ van een computer. De slechte stukjes ‘software’ worden als het ware vervangen door nieuwe en betere ‘programma’s’. Op deze manier leert je onderbewustzijn dat bijvoorbeeld spinnen geen gevaar vormen en dat je niet overmatig moet eten om je geestelijk beter te voelen. Na een succesvolle hypnotherapie gedraagt de cliënt zich anders, omdat het ‘programma’ in zijn onderbewustzijn werd aangepast en verbeterd. Zo raakt een cliënt van zijn fobieën af, eet een persoon met overgewicht veel minder en raakt een depressief persoon er geestelijk weer bovenop. Hypnotherapie is de meest effectieve manier van therapie, aldus American Health Magazine in een grootschalig onderzoek naar therapieën. Geen enkele andere therapie is zo effectief op de korte als wel op de lange termijn.
3Is hypnose gevaarlijk
Hypnose is een volkomen natuurlijk verschijnsel, dat altijd al heeft bestaan. Je hoeft er niets magisch of paranormaals achter te zoeken. Hypnose is een staat van diepe trance. Je geest ontspant zich en focust zich compleet op je innerlijke gedachten. Je vergeet even wat er rondom jou gebeurt en je bent alleen bezig met wat je innerlijk denkt en voelt. Onder hypnose staat je onderbewustzijn volledig open voor beïnvloeding, suggesties en nieuwe ideeën. Dankzij deze ‘eigenschap’ kan een hypnotherapeut negatieve en beperkende gedachtepatronen in je onderbewustzijn opsporen en omvormen tot positieve en constructieve denkwijzen. Je verliest niet je bewustzijn en je behoudt steeds de controle over wat er gebeurt.
4Kan iedereen in hypnose?
Bijna iedereen kan gehypnotiseerd worden. Soms kan het voor iemand in het begin wat lastiger zijn in trance te gaan, maar in trance gaan is iets wat je kunt leren. Door het meer te doen, zal het steeds makkelijker gaan.
5Is hypnose hetzelfde als meditatie?
Hypnose en meditatie hebben beide een uitwerking op de connecties in je hersenen en het maken van onbewuste beslissingen. Bij meditatieprogramma’s tegen stress duurt het ongeveer 8 weken om die connecties zodanig te veranderen dat je minder last hebt van stress. Tijdens hypnotherapie kan zo’n nieuwe connectie sneller gemaakt worden. In het geval van roken kan één hypnosesessie voldoende zijn om de nieuwe connectie te maken waardoor je geen zin meer hebt in een sigaret. Echter, in gevallen van depressies en langdurige stress is zelfhypnose ook nodig om het succes langdurig vast te houden. Geleide meditatie is vergelijkbaar met een geleide visualisatie van hypnose, het is echter niet helemaal hetzelfde. Geleide meditatie kan bijvoorbeeld ook helpen bij bepaalde vormen van yoga meditatie om de asana’s vloeiend in elkaar over te laten lopen. Bij geleide meditatie kun je ook denken aan het uitvoeren van ontspanningsoefeningen terwijl een visualisatie tijdens hypnose een voorstelling kan zijn van de oplossing van het probleem, zoals wanneer je angst hebt voor autorijden.
6Moet ik erin geloven?
Nee, dat hoeft niet. Wat wel belangrijk is, is dat je het wilt. Je moet gemotiveerd zijn. Iemand die niet gehypnotiseerd wil worden zal ook niet in trance gaan. Hypnose gaat niet enkel over de hypnotherapeut; het is een samenwerking, de cliënt dient 100% klaar te zijn voor hypnose en voor verandering, om zo de beste resultaten te verkrijgen. Hypnotherapie is geen hypnose show waar de hypnotherapeut zijn magische krachten laat zien. Hypnose is een wetenschappelijk instrument waar twee mensen samenwerken om zo tot life changing transformaties te komen.
7Kan ik tegen mijn wil gehypnotiseerd worden?
Nee, jouw bereidheid en toestemming is nodig om een staat van hypnose te verkrijgen
8Kun je garanderen dat het werkt?
Misschien vraag jij je, net als veel andere mensen af "Kun je garanderen dat het werkt?" Een eerlijke en belangrijke vraag, je wilt tenslotte geholpen worden en je betaald ervoor. Hypnose is een wonderlijk gereedschap, het laat ons toe het onderbewustzijn te herprogrammeren op een snelle en effectieve manier. Er zijn velen wetenschappelijke studies en onderzoeken over hypnose die aantonen dat hypnose een van de meest effectieve manieren is om veel problemen aan te pakken. Maar garanderen dat een therapie - wat voor soort therapie dan ook - 100% werkt, is een utopie. Als je ergens te horen krijgt dat de resultaten gegarandeerd zijn, kan je het beste twee keer nadenken voor je verder gaat.
9Kan het gebeuren dat ik in hypnose blijf?
Nee, dit is onmogelijk. Mocht de onwaarschijnlijke situatie ontstaan waarin een cliënt in diepe trance is en de therapeut zou bijvoorbeeld weglopen dan zijn er twee mogelijkheden: 1) de cliënt komt vanzelf uit trance. 2) de trance gaat over in slaap (waaruit de cliënt ook weer vanzelf ontwaakt).
10Hoe weet ik dat ik bij een professionele hypnotherapeut ben?
Een erkende hypnotherapeut staat altijd geregistreerd bij een beroepsvereniging. Een erkend hypnotherapeut heeft een meerjarige beroepsopleiding op HBO niveau gevolgd en heeft de nodige aanvullende specialisaties gedaan. Vraag daarom altijd naar diploma's en certificaten.
11Wat is het verschil tussen het bewuste, onbewuste en onderbewuste brein?
Het onderbewustzijn staat als het ware tussen het bewustzijn en het onbewuste in. Over dat wat je onbewust bent, blijf je onbewust, zoals je bloed wat stroomt, je organen die gewoon werken en de cellen die vernieuwen bijvoorbeeld. Maar wat in je onderbewuste zit kan af en toe omhoog sijpelen zoals een Déjà Vu bijvoorbeeld. Ab Dijksterhuis heeft daar een goed boek over geschreven en daar staat in dat we allemaal zo’n 11,2 miljoen bits aan informatie binnenkrijgen per seconde. Nu vraag je je misschien af wat zo een ‘bit’ dan is. Vijf bit is een letter, zoals de letter A. Dus 11,2 miljoen bits zijn dus 2,24 miljoen letters aan informatie die iedere seconde op je afkomen. Dat zijn omgerekend 2 dikke boeken aan informatie die je binnenkrijgt per seconde. Dat is aardig wat informatie wat je moet gaan verwerken. Als je dan bedenkt dat je van die dikke boeken slechts 12 letters, oftewel gemiddeld 1 woord bewust verwerkt, dan begrijp je denk ik wel dat je onbewuste een zeer krachtig mechanisme is. Wanneer we dat verder doorrekenen komen we erachter dat de oude modellen niet kloppen. Zelfs de wat moderne modellen zoals 95% onbewust en 5% bewust kloppen niet. Het is zelfs vele malen minder. In de hypnose werken we in de onbewuste lagen van je brein.
12Loop ik straks rond als een kip?
De meeste mensen kennen hypnose alleen van TV of hypnoseshow. Hierin lijkt het alsof de hypnotiseur iedereen met slechts een knip met zijn vingers alles kan laten doen wat hij wil. Hij controleert schijnbaar het gevoel, het gedrag en de gedachten van al de deelnemers. Het is belangrijk voor de showhypnotiseur dat iedereen ook gelooft dat dit zo is. De opbouw van een hypnose-show is overal op de wereld hetzelfde. Het belangrijkste is dat de showhypnotiseur mensen op zijn podium heeft die héél suggestibel zijn (zeer openstaan voor suggesties van anderen). Een klein percentage van alle mensen staat zo open voor suggesties en gaat daarom heel makkelijk in trance. Bij showhypnose is het heel belangrijk dat de deelnemer gelooft dat de showhypnotiseur hem of haar kan hypnotiseren. Wanneer iemand denkt ‘wat een onzin’, zal er ook niets gebeuren. Het moge duidelijk zijn dat een hypnotherapeut trance gebruikt voor therapeutische doeleinden: de verandering van gevoel, gedrag of gedachten en dan ook volledig afgestemd op de behoeften van de cliënt.
Staat jouw vraag er niet tussen?

Mail of bel me gerust!


Het kan zijn dat wanneer je me belt ik niet direct opneem. Dan zit ik waarschijnlijk in een sessie.
Wanneer je een bericht achterlaat bel ik je zo spoedig mogelijk terug.